Den Russiske Ortodokse kirke udenfor Rusland


Skt. Aleksander Nevskij
Kirke i København


по-русски

 

Skt. Aleksander Nevskij Kirke i København


Bredgade 53,
1260 Kbh K, Danmark


tlf. (+45) 33 13 60 46

telefontid:

hverdage kl. 10 – 12


Provst Sergij Plekhov

ruskirke@gmail.com

Tel. 42 40 33 07


Rundvisninger:

ruskirke@ruskirke.dk


Kirkens Regler
LINKSThe Russian Orthodox Church Outside of Russia


On Orthodox Faith and Life


Den Helige  Clemens     

af Roms menighed

  i  Aarhus

  

Russisk Ortodoks   Ungdomsbevægelse


    ORTHODOX             
    DIAKONIA IN           
    EUROPEhttp://www.orthodiakonia.de/en/
TIL BØRNBilledeopgavegaleri

Anonce      

16. april 2023

kl.00.00


Kristus er opstanden!

Христос Воскресе!

Christ is Risen!
Χριστος Aνεστη!

Христос Возкресе!

Христос Воскресна!

ქრისტე აღსდგა!

Hristos a înviat!

  


 
 

Den Russisk Ortodokse skt. Aleksander Nevskij Kirke ligger på en af hovedgaderne i København. Dens karakteristiske arkitektur, i særdeleshed de gyldne kupler kronet med majestætiske kors, tiltrækker omgående de forbigåendes opmærksomhed.


Da Prinsesse Dagmar, som var datter af Danske Kong Christian IX, giftede sig med den Russiske Tronfølger Storfyrst Aleksander (Den fremtidige Kejser Aleksander III.) konverterede hun til den Ortodokse Kirke og blev senere Kejserinde af Rusland, som Maria Fjodorovna. Hun udtrykte under et af sine utallige besøg i Danmark sit ønske om at have en Kirke i København, i stedet for det Kapel hun hidtil havde brugt.


Efter at Kejser Aleksander III, der af det Russiske folk blev kaldt "Fredsskaberen", havde besteget Tronen, anskaffede den Russiske regering et lille stykke jord i Bredgade og gav 300.000. Guldrubler til opførslen af Kirken. Kejseren selv donerede yderligere 70.000 Guldrubler af sine private midler.
Kirken, designet af arkitekten Grimm, blev opført af granit og danske mursten, og stod færdig i 1883. Den var dedikeret til Skt. Aleksander Nevskij, der var Kejser Aleksander IIIs Værnehelgen. Indvielsesceremonien blev overværet af Kejser Aleksander III, Kejserinde Maria Fjodorovna, arvingen til den Russiske Trone, Hans Kejserlige Højhed Storfyrst Nikolaj (Den fremtidige Kejser Nikolaj II.) samt medlemmer fra de Europæiske Kongefamilier. Den sidste Russiske Kejser, Nikolaj II, og hele hans familie blev i 1918 i Jekaterinburg henrettet af de gudløse bolsjevikker. De blev kanoniseret og æres nu som Kejserlige Martyrer.


Den storslåede bygning er blevet en af de mest populære seværdigheder i København. Når de 6 synkroniserede klokker kimer, kan det høres langt væk. Klokkernes samlede vægt er 640 kg. Og den største vejer 288 kg. Under kuplerne ud mod gaden er der en niche med en Ikon af Skt. Aleksander Nevskij, malet på et stykke lavasten af professor Bronnikov. Marmortrappen, er designet i gammelrussisk stil. Trappen fører op til første etage, hvor kirkerummet er. Freskerne i byzantinsk stil blev malet under ledelse af kunstneren Fisher. Gulvet er dekoreret med mosaik i marmor. Den udsøgte bronze lysekrone var en gave fra hans Kejserlige Majestæt Aleksander III. Ikonostasen er udskåret i valnøddetræ, og skabt af kunstneren Shroeder fra Skt. Petersborg.
På den øverste del af Alteret er der endnu et værk af Bronnikov, "Jesus stilner stormen" (Matt.8:23-27) og på væggen til højre for indgangen ses et maleri "Jesus der går på vandet" (Matt.:14:22-36) malet af Bogoljubov. De to vægmalerier - et på hver side af Alteret viser scener fra Skt. Aleksander Nevskijs liv. Maleriet til venstre forestiller den unge Prins Aleksander i Sofia Katedralen i Novgorod, hvor han beder før slaget ved Nevafloden. Maleriet til højre viser hans sidste jordiske time - Skt. Aleksander aflægger Munkeløftet i Fjodorovskij Klosteret i den lille by Volsjsk.
En af de Hellige genstande i Kirken er Jerusalem Ikonen af Guds Moder kaldet "Den grædende", idet den nogle gange fælder tårer! Historien om en anden Ikon bør også fortælles - det Russiske krigsskib "Pallada" blev torpederet under Første Verdenskrig og sank. Ingen overlevede forliset. Efter et stykke tid, dukkede en Ikon af Skt. Nikolaj Undergøreren op til overfladen og blev bjærget af nogle fiskere, der forærede Ikonen til Kirken. Ikonskabet i det højre hjørne, nær alteret, indeholder Ikoner der engang tilhørte Kejserinde Maria Fjodorovna.

 

Den Russiske kirke i Bredgade